Utstillinger

 

 

2000 år med sjøfartshistorie

Opplev sjøfartshistorien i et fantastisk museumsbygg. Utstillingene gir deg ikke bare en maritim stemning, men lar deg også utforske historier fra havet om vennskap, vågemot, eventyrlyst og dramatikk. 

Lurer du på hvorfor Norge kalles en sjøfartsnasjon? Bergens Sjøfartsmuseum forteller historien om Norsk sjøfart gjennom tusenvis av år og om Bergen – sjøfartsbyen som alltid har blikket mot verden.

La deg begeistre av vår store samling bruksgjenstander, skipsmodeller, skutemalerier og marinarkeologiske funn. Enkeltgjenstander med spennende historier, men også brikker i en større fortelling om internasjonal handel, teknologi, sjømannsliv, krig og migrasjon. Sjøfartsmuseet handler om alt dette, og mer.

Den faste utstillingen tar for seg tema som vikingtid, sjøfolks liv og arbeid, skipsbygging, skoleskip, bruksbåter langs vestlandskysten, damskipene, passasjerfart, verdenskrig, farer og redning og dagens handelsflåte.

De skiftende utstillingene handler om cruisebyen Bergen fra 1880 til i dag (vises til 15. august) og sjøfart i koronakrise.

 

 

Kommende utstilling: Skeive Sjøfolk

Vår nye utstilling Skeive Sjøfolk forteller en mindre kjent side av sjøfartshistorien.

For første gang i Norge viser Bergens Sjøfartsmuseum en utstilling om skeivhet til sjøs. Utstillingen handler om skeive sjøfolk i utenriksfart i 1950- og 1980-årene, og utforsker mannssamfunnet om bord, og ulike former for motstand og muligheter for skeive. Utstillingen er en del av museets markering av Skeivt Kulturår, og er støttet av Kulturrådet, Fritt Ord og Bergen kommune.

 

 

Da vi arrangerte utstillingsåpning 28. oktober 2022 ble utsillingen offisielt åpnet av sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide. I tillegg kunne vi oppleve musikk fra bandet "Foreningen for By og Bygd" og kåseri om britisk cruisefart ved historiker Jo Stanley.